top of page
Etsi

Rauhattomuus - 5 asiaa kierrosten laskemiseen ja ennaltaehkäisyyn

  • Writer: Anttoni
    Anttoni
  • 8.4.2021
  • 2 min käytetty lukemiseen

Menikö taas koko tunti rauhoitellessa oppilasta - osa 1


Kaikki opettajat (ja lasten / nuorten kanssa työskennelleet) ovat säännöllisen epäsäännöllisesti tilanteen edessä, jossa oppilas on menettänyt hallinnan tunteen ja kerää kierroksia. Muut oppilaat eivät pysty keskittymään opiskeluun ja opettajalla on täysi työ oppilaan rauhoittelussa. Tuntuu, että aika ei riitä muuhun kuin rauhoitteluun ja muut oppilaat jäävät paitsi opettajan huomiosta. Miten näitä tilanteita olisi mahdollista ennakoida ja ennaltaehkäistä?


Mieti aluksi, ehditkö huomioida oppilaiden voinnin ja vireystilan jo tunnin alussa oppilaiden saapuessa luokkaan? Ehditkö huomioida oppilaan olleen hermostunut, jännittynyt tai kierroksilla jo ovesta sisään astuessaan? Oletko tietoinen oppilaiden haastavan käytöksen taustasyistä?


Haastavasti käyttäytyvien lasten ja nuorten kanssa toimiessa on tärkeää lukea tilanteita ja pyrkiä huomioimaan lapsen tai nuoren sen hetkinen vointi ja näin pyrkiä olemaan tilanteissa askeleen edellä. Tällä tavoin kyetään tarvittaessa joustamaan vaatimuksissa ja tekemään nopeita muutoksia suunnitelmiin lapsen tai nuoren sen hetkinen olotila huomioiden ja näin ennaltaehkäistä tilanteen kärjistyminen.


"On yleistä, että esimerkiksi turvattomuus, pelko tai häpeä aiheuttavat useimmissa ihmisissä reaktioita, jotka näyttäytyvät normaalista poikkeavana käyttäytymisenä"

Rajojen kokeilu, uhmakas käyttäytyminen sekä voimakkaat tunnepurkaukset ovat osa lapsen ja nuoren normaalia kehitystä ja nämä käytösoireet voivat välillä olla voimakkaitakin. On yleistä, että esimerkiksi turvattomuus, pelko tai häpeä aiheuttavat useimmissa ihmisissä reaktioita, jotka näyttäytyvät normaalista poikkeavana käyttäytymisenä.


"Haastavan käyttäytymisen taustalla voi olla esimerkiksi riittämättömät taidot tilanteesta selviytymiseen, opittu selviytymistapa vaikeasta tilanteesta poispääsyyn tai hyväksynnän hakeminen"

Nuoren haastavan käyttäytymisen ja käytösoireiden taustalla on aina jokin tekijä ja tämä aikuisen on tärkeä tunnistaa kyetäkseen auttamaan nuorta. Taustalla voi olla esimerkiksi riittämättömät taidot tilanteesta selviytymiseen, opittu selviytymistapa vaikeasta tilanteesta poispääsyyn tai hyväksynnän hakeminen. Nämä asiat mielessä voit ennaltaehkäistä tilanteita ennen niiden eskaloitumista huomioimalla:


  1. Millä mielellä lapsi tai nuori on ja mikä hänen vireystilansa on?

  2. Onko tilanne tai tehtävä liian kuormittava lapselle tai nuorelle?

  3. Aiheuttaako tilanne lapselle tai nuorelle häpeää tai arvottomuuden tunnetta?

  4. Onko tilanne jännittävä?

  5. Onko lapsella tai nuorella riittävät kyvyt ja taidot selvitä tilanteesta ilman tukea?


Nämä tekijät ovat usein yhteydessä lapsen tai nuoren hallinnan tunteen menettämiseen hänen pyrkiessä selviytymään itselleen liian vaikeista ja kuormittavista tilanteista. On tärkeää siis muistaa, että haastava käyttäytyminen on usein lapsen tai nuoren pyrkimystä selviytyä itselleen vaikeasta tilanteesta sekä kommunikoida ja kertoa omasta kokemusmaailmastaan ja riittävien keinojen puuttuminen näyttäytyy haastavana käyttäytymisenä.


Pohdimme tätä myös seuraavassa kirjoituksessa ensi viikolla, mutta ennen sitä vielä muutama vinkki ennakointiin:


  • Pidä päivien rakenne ennakoitavana ja säilytä rutiinit

  • Aseta tavoitteet huomioiden nuoren sen hetkinen vointi ja vireystila

  • Jousta tarvittaessa tavoitteista, jotta oppiminen mahdollistuu

  • Auta oppilasta tunnistamaan sisäiset ja ulkoiset laukaisevat tekijät

  • Tee nuoren kanssa suunnitelma, miten pysäyttää ongelmallinen käytös

  • Opeta toimintamalleja ja ongelmanratkaisua vaikeisiin tilanteisiin


Voit myös katsoa aiheeseen liittyen intensiivikurssin "Aggressiivisen oppilaan kohtaaminen" Miten kohdata aggressiivinen oppilas, miten toimia uhkaavassa tilanteessa oppilaan kanssa sekä miten käydä tilanne oppilaan kanssa läpi. Mukana kaksi esimerkkiä. Kurssin kesto 23 min. KATSO KURSSI TÄÄLTÄ ->


Jos aihe on sinulle ajankohtainen ja et ole vielä uutiskirjejoukossamme, liity ihmeessä mukaan. Saat uutiskirjeen mukana haastattelut, vinkit ja pohdinnat suoraan sähköpostiisi. TILAA UUTISKIRJE TÄSTÄ->


Ensi viikkoon!

- Anttoni


 
 
 

Kommentare


Kiitos liittymisestä!

Tarvitsetko tarkempaa tietoa?

Ota yhteyttä

Get in Touch

Olemme täällä auttaaksemme. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla

+358 44 340 00 08 // info@tuumaa.fi

We are here to assist. Get in touch by phone or email

+358 44 340 00 08 // info@tuumaa.fi

© 2021 by Tuumaa Education VAT FI - 28489098

bottom of page