top of page
Transparent-TUUMAA.png

ILMAINEN minikurssi

Miia Mämmelä

"Meidän on keskityttävä parantamaan oppilaiden turvallisuudentunnetta. Näin parannamme yleistä hyvinvointia ja oppimista".

Miia Mämmelä, Asiantuntija

Psyykkisen voinnin haasteet

Häpeä oppimisen esteenä

Häpeän tunne on voimakas tunne, joka vaikeuttaa lapsen tai nuoren koulunkäyntiä ja vaikuttaa käyttäytymiseen sekä oppimiseen. Häpeän tunteen vaikutusten ymmärtäminen, häpeää aiheuttavien tilanteiden ennakointi ja ennaltaehkäisy sekä häpeän tunteen työstäminen ovat traumaattisen tapahtuman kohdanneiden lasten kouluarjesta selviämisen kannalta merkityksellistä.

 

Ihmisellä on tarve liittyä sekä tulla nähdyksi ja kuulluksi. Mikäli tämä tarve ei täyty, syntyy häpeää ja kokemus omasta kelpaamattomuudesta ja arvottomuudesta. Häpeään liittyykin usein kokemus yksinäisyydestä ja ihminen alkaa uskoa olevansa ihmisenä vääränlainen ja arvoton.

Häpeävä lapsi on myös herkkä tulkitsemaan toisten tarkoitusperät siten, että ne uhkaavat hänen omanarvontuntoaan. Lapsen on usein erittäin vaikea luottaa toisen ihmisen hyväntahtoisuuteen ja läheiseen vuorovaikutussuhteeseen ryhtyminen saattaa tuntua ylivoimaisen vaikealta petetyksi tai hylätyksi tulemisen pelon vuoksi.

 

Häpeää kokevaa lasta on tärkeä auttaa tunnistamaan tunteita ja toimintatapoja, joita häpeän tunne saa aikaiseksi ja pohtia keinoja, joilla muuttaa tai keskeyttää nämä haitalliset tunteet ja toimintatavat.  Kurssilla perehdymme häpeän kehittymisen syihin, miten se ilmenee käytöksessä sekä miten sinä voit auttaa häpeän tunteen ehkäisemisessä.

HÄPEÄ

Miten tunnistaa ja ehkäistä häpeän aiheuttamia haasteita

Mitä häpeä on

Mistä häpeä johtuu

Miten häpeä näyttäytyy

Miten tukea ja ehkäistä häpeän aiheuttamia haasteita

Miten kehittää itsemyötätuntoa koulussa

White Walls

Opi häpeän vaikutuksen perusteet

Apua oppimiseen

Opettajille & lasten kanssa työskenteleville

Opettajan työ on haastavaa ja toisinaan jopa erittäin vaikeaa, mutta erittäin tärkeää monien lasten hyvinvoinnille. Trauma-sensitiivisen lähestymistavan tarkoituksena ei ole lisätä opettajan työmäärää, vaan auttaa opettajaa ymmärtämään, kohtaamaan ja auttamaan traumatisoitunutta lasta helpottaen näin heidän omaa työtä ja lisäämällä selviytymistä.

bottom of page