Itsesäätelyn kaveri Tunnesäätely
- Anttoni
- 24.11.2020
- 2 min käytetty lukemiseen
Viime kerralla mietittiin trauman vaikutuksia itsesäätelyyn ja tällä kertaa pohditaan tunnesäätelyä - itsesäätelyn kaveria.
Tunnesäätelyllä tarkoitetaan tunteiden hallintaa, itsehillintää sekä tunteiden käsittelyä niin, että ne eivät muodostu ylivoimaisiksi itselle tai tilanteeseen nähden. Tunteiden säätely edellyttää tunteiden tunnistamista, nimeaämistä sekä niiden hyväksymistä.
"Tunteet eivät ole vain tunteilua varten vaan myös selviytymistä varten".
Lapsen oppiessa tunnistamaan omia tunteitaan, hän pystyy kohtaamaan tunteensa ja toimimaan niiden varassa sekä ymmärtää paremmin sekä omaa että muiden käytöstä. Tunnetaitojen oppimisen myötä mahdollistuu myös empatia eli kyky ymmärtää ja myötäillä toisen ihmisen kokemuksia ja tunteita.
Tunteet ovat kehon kokonaisvaltaisia reaktioita eivätkä tunteet ole vain tunteilua varten vaan myös selviytymistä varten. Tunteet virittävät ja ohjaavat ihmistä toimimaan tilanteeseen sopivalla tavalla. Toiselle tunteiden tunnistaminen on helpompaa ja niiden ilmaiseminen hallitumpaa ja toisille tunteiden tunnistaminen on vaikeaa ja niiden ilmaiseminen voi olla hallitsematonta. Tunteiden säätelyn perustana on niiden hyväksyminen ja tavoitteena on oppia elämään taitavasti tunteiden kanssa, ei päästä niistä eroon. Tämän tukemisessa tärkeää on opettajan kyky mentalisaatioon sekä oppilaan tunteiden validointi.
"Häiriöt näkyvät usein lapsessa tunteiden sekä käyttäytymisen yli- tai alisäätelynä".
Lapsen itsesäätelyn sekä tunnesäätelyn kehittyminen voi häiriintyä monista syistä. Traumaattisen tapahtuman kokeminen sekä turvaton kasvuympäristö johtavat usein lapsen itsesäätelyn ja tunnesäätelyn vaikeuksiin. Nämä tunnesäätelyn vaikeudet liittyvät häiriöihin lapsen autonomisessa hermostossa, joka ilmenee tunteiden hallitsemattomuutena. Tällöin lapsi kokee olevansa täydellisen kykenemätön käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, stressiään ja ihmissuhteitaan.
Lapsen itsesäätelyn ja tunnesäätelyn häiriöt näkyvät usein tunteiden sekä käyttäytymisen yli- tai alisäätelynä. Ylisäätely näkyy arkuutena, pelokkuutena, estyneisyytenä sekä tunteiden ymmärtämisen ja kuvailemisen vaikeutena. Ylisäätelyn tarkoitus taas on suojata lasta joko kuviteltua tai todellista uhkaa vastaan. Alisäätely taas näkyy lapsen impulsiivisuutena, aggressiivisuutena, uhmakkuutena sekä käytösongelmina.
Trauman kohdanneiden lasten kanssa toimiessa on ensisijaisen tärkeää, että koulussa tuetaan lapsen itsesäätelyn sekä tunnesäätelyn kehittymistä, koska näiden lasten kyky itsesäätelyyn ja tunnesäätelyyn on rajoittunut ja sietoikkuna on usein kaventunut.
Lapsen tunnesäätelyn kehittymistä voi tukea seuraavasti:
Opeta aikuisen johdolla turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja säätelyä sekä tunnekokemusten sanoittamista.
Opettajan antama malli on harjoittelun perusta ja opettajan tulee kuvailla ja sanoittaa tunteet selkeästi oppilaalle.
Käytä perustunteita harjoittelun perustana
ILO
Innostuneisuus - rentous - onni - ilahtuminen - helpotus
PELKO
Huoli - ujous - nolous - ahdistus - lamaannus - jännitys - häpeä
RAKKAUS
Hellyys - ihastus - kiintymys - luottamus
SURU
Ulkopuolisuus - pettymys - alakuloisuus - ikävä - syyllisyys
VIHA
Turhautuminen - nöyryytys - ärtymys - kateus - raivo - mustasukkaisuus
Opeta keinoja sopivaan tilannekohtaiseen tunneilmaisuun (opettelun tukena voi käyttää esimerkiksi kuvakortteja, musiikkia, elokuvia, jne) :
Innostuneisuus, ihastuminen, pettymyksen sietäminen, turhautuminen,
huolestuneisuus, syyllisyys, häpeä, ärsyyntyminen, harmistuminen, vihastuminen jne.
Kieltämisen sijasta pyri ymmärtämään lapsen tunnetiloja, jotta lapsi ei koe huonommuuden tunnetta ja häpeää haasteestaan.
Vaikka tunteita ei itsessään tule kieltää, niistä johtuvalle toiminnalle on oltava kuitenkin selkeät rajat.
Aseta selkeät rajat ja ole tukena haastavissa tilanteissa, koska tämä lisää lapsen turvallisuuden tunnetta.
Korosta lapselle, että hän on persoonana ja ihmisenä hyväksyttävä, mutta huono käytös ja epäasiallinen toiminta eivät ole hyväksyttävää.
Tunnistatko oppilaissasi tunnesäätelyn sekä itsesäätelyn haasteita? Seuraava oppimistehtävä auttaa oppilasta itseään sekä sinua hahmottamaan oppilaan tunnetaitoja:
OPPIMISTEHTÄVÄ: Tee oppilaiden kanssa harjoitus perustunteista. Jaa jokaiselle oppilaalle tunnekortit sekä paperit, joihin on jokaiseen kirjattu yksi perustunteista. Ohjeista oppilaita yhdistämään tunnekortit mielestään sopivimman perustunteen kanssa ja asettamaan tunnekortit sopivan paperin päälle. Tehkää tehtävä yksilötyöskentelynä, jotta oppilas sekä sinä opettajana saatte käsityksen kunkin oppilaan kyvystä tunnistaa ja yhdistää tunteita. Purkakaa lopuksi tehtävä tilanteen mukaan yhteisesti tai henkilökohtaisesti. Voit ladata tunnekortit täältä
Jos et vielä ehtinyt, käy lukemassa myös itsesäätelyn haasteista täältä.
Kuullaan!
- Anttoni
Comments